Tanzen hat seine Zeit

Liten körturné i Tyskland

13 - 17 maj 2015

© Helgonakören i Lund

Resedagbok för Helgonakörens Tangomässeresa till Heidelberg och Bernau im Schwarzwald 2015.

Vi var inbjudna av Christoph Andreas Schäfer, körledare för
Heidelberg Studentenkantorei
i Heiliggeistkirche och Helgonakörens mest trogne samarbetspartner i utlandet. 


***

Från internet &. foto:  Sven-Olof Larsson

 

HeidelbergBernau im Schwarzwald

Onsdag 13 maj

Tidigt denna kväll samlades vi på kyrkbacken framför Allhelgonakyrkan. Vår buss från Ölvemarks buss anlände och vår nattliga färd mot Heidelberg kunde ta sin början. En av våra korister (Elna) hade oturligt blivit sjuk och valde att stanna hemma för att inte riskera att smitta någon av oss andra med sin magsjuka. Första anhalt blev Malmö Opera där ytterligare musiker och dansare steg ombord. Nu var alla ombord. 30 vuxna, 2 barn och all packning med cello och kontrabas på plats! Övriga 5 körmedlemmar tog sig ned till Tyskland för egen maskin. När vi stävade iväg mot Öresundsbron fylldes bussen av Sven-Olofs inspelning av vårt ännu färska uruppförande av Johan-Magnus och Niklas Törnlunds Fågelkantat och Lars Erik

Tidig morgon på Autobahn. foto: Henrik Lund

 

Larssons Förklädd Gud. Genom det danska landskapet sken rapsfälten mot oss i kvällssolen. Nästa stopp var Rødby och där mötte vår nya chaufför oss i färjeterminalen. Ombord på båten som tog oss till Putgarden intogs några av resans första men inte sista schnitzlar. Väl där och med begynnande stela ryggar satte vi oss till rätta för natten. Efter många körresor i buss har vi lärt oss att man behöver nackkudde, kudde och filt. Så då var det bara att göra det så bekvämt som möjligt.

Torsdag 14 maj


När vi vaknade hade sparrisfälten tagit över landskapet och dagens skörd plockades för fullt. Väl framme i Heidelberg möttes vi av den första vårvärmen för oss nordbor som upplevt en av de kallaste vårarna sen 1960-talet. Nere vid floden Neckar välkomnades vi av medlemmar ur Heidelberg Studentenkantorei med körledare Christoph Andreas Schäfer i spetsen. De förde oss vidare till deras församlingshem, Schmitthenner-Haus, vackert beläget i den gamla stadskärnan.

Frukost på Smitthenner-Haus. foto: Sven-Olof Larsson

Där bjöds en rejäl frukost med allt möjligt gott och till och med färska jordgubbar. Blott Sverige svenska krusbär har, men tyska jordgubbar i rätt säsong sitter där de skall de med.

Efter frukost och snabb morgontoalett var det dags att ta på konsertmunderingen, svarta kläder med röd detalj, och gå den korta vägen till Heiliggeistkirche. Där sammanstrålade vi med resten av våra tyska körvänner och vår inhyrda tyska violinist. Vår egen hade fått förhinder. Gudstjänstförberedelserna pågick in i det sista medan den stora kyrkan fylldes till brädden. De 250 upptryckta programmen räckte inte till!

Heiliggeistkirche Heidelberg. foto: Sven-Olof Larsson

Så klingade äntligen de längtansfulla tonerna från violin, cello, piano, kontrabas och kör fram genom kyrkorummet. Dansarna intog golvet. Vårt första huvudsakliga mål var nått. Bröd och vin delades till den suggestiva text…

”Bli människa - Måltidsmusik” i Heiliggeistkirche.  foto: Oliver Thilmann

Inför mässans avslutande del drog sig kören åt sidorna för att ge full frihet åt vårt par från Tangokompaniet i Malmö i deras dans längst framme i koret. Men, där mässan vanligtvis tar slut tog sista satsen vid igen tills hela koret var fyllt av dansande par. Det var en mycket stark upplevelse!

Postludium i tangostil, Heiliggeistkirche Heidelberg.  foto: Oliver Thilmann och Henrik Lund

Vi åt lunch på olika ställen i den vackra staden. Det var sparristid så några lyckades länsa en av restaurangernas sparrislager. Vi inkvarterade oss på vårt vandrarhem, Steffi´s Hostel Heidelberg nära stationen. För flera av oss förde kvällen till en promenad upp till slottsruinen, Schloss Heidelberg, med slående utsikt över staden och floden Neckar. Därefter intogs kvällsmat i församlingshemmet. Pizza, kebab, sallad och dryck. Trötta efter en lång resa blev det en tidig kväll för de flesta.

 foto:  Sven-Olof Larsson

Fredag 15 maj


Morgonen blev också den tidig och utanför vandrarhemsfönstren genljöd Niklas Törnlunds ”skikt av dimma över ängarna”, ur Johan-Magnus Fågelkant som vi uruppförde före vår avfärd.  Det blev en blöt dag.

 Skikt av dimma över … Heidelbergen. Utsikt från vandrarhemmet.. foto: Kerstin Andreasson

På förmiddagen ackompanjerade regnet vår artonmilaresa söderut. Vi stannade till i ett regnigt Freiburg för lunch, sightseeing och lite shopping. De pampiga hantverkarskråförnstren i Freiburg Münster var minnesvärda liksom kyrkan i sig och den gamla stadskärnan runt den. De hade väldigt roliga gatstenar och rännstenar.

 Stadsport, vinrankor och enorma rännstenar i ett regnigt Freiburg. foto:  Henrik Lund

 Samling för imporvicerad guidning i Freiburg Münster. foto: Sven-Olof Larsson

Söder om Freiburg nådde vi fram till de djupa Schwarzwälderskogarna med sina karaktäristiska höga, smala och hängigt mörka granar. Vägen smalnade allt mer. Vi var på väg in i berglandskapet och mitt där inne … Vad var det? Jo, bland granar och stenmassiv dök plötsligt en enorm kyrkokupol upp. Vi hade nått fram till dagens nästa stopp i St. Blasien. Kupolen kröner den imponerande marmor Benediktinerklosterdomen, Dom St. Blasien. Inne i domen satt en liten affisch för morgondagens Tangomässa i Bernau. Det kändes välkomnande att se den. Här liksom på så många andra liknande platser kom för länge sedan några, i detta fall, munkar som sökte avskildhet. Fler sökte sig hit. Hälsofrämjande luft var ett annat skäl. Med alla besökare kom pengarna och klostrets expansion. Numera är byns huvudgata fylld av lyxaffärer. Även skogsindustri verkar ha varit en bidragande faktor i bygdens välgång.

Dom St. Blasien. foto: H. Lund

Schwarzwälder kirchtorte, St Blasien. foto: Henrik Lund

Utsikten från vårt vandrarhem i Bernau med frukostmatslalen uppe till vänster och vår buss till höger.

foto: Kerstin Andreasson & Henrik Lund

Innan vår sista etapp för dagen var vi många som lät oss frestas och förundras av den världsberömda Schwarzwälder kirchtorten på något av St. Blasiens kaféer.  Med sina chokladbottnar, inkokta syrliga körsbär och körsbärsbrännvinspetsade vispgrädde på ett tunt lager mördeg är detta en riktig vuxentårta. På ännu smalare vägar nådde vi så fram till den lilla byn Bernau im Schwartzwald. Landskapet förde tankarna till Sound of Music. Vackert beläget
på en av byns norrsluttningar och med vidunderlig utsikt över byn och dalen ligger Gästehaus Bernau där vi intog ett helt våningsplan.

Det lokala grankottsölet Tannen zäpfle från bryggeriet Rothaus. foto: : Kerstin Andreasson

Repetition i vandrarhemmets matsal. foto: Sven-Olof Larsson & Henrik Lund

Snabbuppackade och installerade förde vår buss oss ner i byn till det återöppnade Hans Thoma Kurhaus. Dess Gasthaus drevs av samme ägare som vårt vandrarhem. Vi förstod inte riktigt hur det gick till, för HAN fanns med överallt. Vi serverades vegetarisk rotfruktsoppa med kokta korvar till de hugade. Därtill dracks det goda lokala ölet Tannenzäpple från Rothaus bryggeri. Kvällen avslutades med lite samkväm som vi organiserade på vandrarhemmet.

Lördag 16 maj


Lördagen inleddes med frukost med den vackra utsikten och bland annat den lokala Schwartswälder bauernskinke. Förmiddagen var ”fri” men en sent påkommen ”konsert” i kurhaus efter kvällens Tangomässa krävde en del övning tillsammans med våra musiker, några av vännerna från Heidelberg och nya körvänner från Freiburg.

Därefter erbjöds olika vandringsalternativ. Den korta gick till hembygdsmuseet Resenhof. Ett slags mini Kulturen inrymt i en av de stora traditionella gårdarna nere i byn som visar hus man levt och arbetat i trakten. Ett annat alternativ, förutom att stanna kvar på vandrarhemmet innebar en runt 4 timmar lång vandring till Herzogenohorn. Några såg ett ”kosläpp”. Kerstin A fångade en koskylt med sin kamera och missade släppet. Sista alternativet var en vandring längs Bernauer Hochtal Steig. Ett av målen på vandringen var att få sig en lunch på Berggasthaus Krunkelbach-Hütte. Där serverades god gulaschsoppa och andra lokala rätter som ost- eller wurstplatte. Medan vandrarna satt där uppe och väntade på bilfärd tillbaks till byn åket delar av museibesökarna upp för lunch. De som var kvar på vandrarhemmet väntade där på att få lunch och att bli hämtade till kvällens övning. De fördrev tiden med att gissa hämtningstider. Anna W vann. De åt lite rester av gårdagskvällens snacks och drack alkoholfri öl. Ellinor var ute på en joggingtur och när hon kom tillbaka så var hennes rumskompisar någon annanstans så hon fick låna handduk och lite kläder.

Heimatmuseum Resenhof med lokalt traditionell fastlagsgubbe. foto: Sven-Olof Larsson & Henrik Lund

Krunkelbach-Hütte  . foto: Kerstin Andreasson, Henrik Lund & Sven-Olof Larsson

Sen eftermiddag fyllde vi vår buss och drog till den katolska pfarrkirche St. Johann, nere i byn. Vi möttes av stängda dörrar och där inne höll församlingen mässa. Vi tolkade det, kanske felaktigt, som att de ville börja med en ”riktig” mässa på deras vis innan vår gemensamma ekumeniska Tangomässa. I Heidelberg lästes Kerstin Hesslefors Perssons originaltext på svenska och tyska. I Bernau hade prästen förberett egna texter som lästes på tyska innan Kerstin läste sina på svenska. Stämningen var ganska intressant. Ganska återhållsam kan man påstå. När mässan började och vi nått vårt andra stora mål på resan såg vi blickar böjas och den vitklädde munken skylde sin blick när dansarna svepte förbi.

Tangomässan i Pfarrkirche St. Johann, Bernau im Schwarzwald. foto: Sven-Olof Larsson

Men! Allt vartefter upplevde vi en vändning likt ett Babetteskt gästabud. Den fullsatta kyrkan började le, uppmana barnen att hitta bättre platser och en stund efter att sista tonen klingat ut var applåderna överväldigande. Aldrig har vi väl gjort extranummer vid en mässa!

Ekumenisk förening efter Tangomässan i St Johann, Bernau  . foto:: Ingmar Hesslefors

Efter mässan var det invigning med borgmästaren av den nya konsertsalen i Hans Thoma Kurhaus. Det bjöds på snittar och dryck. Den lokala gospelkören sjöng, borgmästaren talade och han och vår ordförande Anna J bytte presenter. Sen var det vår tur igen. Det blev ett program med svenska vårvisor med våra tyska chor-kameraden. Vi bjöd även in gospelkören i vår sång, vilket ju gick galant!

Gospelkören . foto:: Sven-Olof Larsson

Efter detta blev det en snabb middag med vildsvin, spätzle (lokala pastaklimpar), inkokta äpplen med mera eftersom chauffören, för vår säkerhet, behövde få sin avtalsenliga nattvila innan han kunde köra oss mot Sverige morgonen därpå.

Söndag 17 maj


Frukost halv sju! Åtta rullade bussen mot norr och då hade vi en ca sjutton timmar lång bussresa framför oss. Auf Wiedersehen zu der wunderbart schöne Schwartzwaldiska landskapet. Sen blev det småprat, långprat, småslumrande och annat. Några småstopp vid Autobahns enorma buss- och lastbilsparkeringar för matintag och vätskereglering. Det blev ett kärt avsked med Ingmar och Kerstin H.P. vid Frankfurts flygplats. Chaufförbyte gjordes i närheten av Hamburg. Fram åt tvåtiden efter ett litet stopp i Malmö rullade bussen in i ett nattligt Lund och åter igen upp för Allhelgonakyrkbacken. Trötta men uppfyllda av intryck från ytterligare en fantastisk körresa skingrades vi för sommaruppehållet.

Att vi överhuvud taget kom till dessa vackra platser har vi Christoph Andreas Schäfer att tacka. Här bor han och familjen i sitt gamla traditionella hus så ofta de kan lämna lägenhetslivet i Heidelberg. Många har varit involverade och oumbärliga för att resan blev som den blev. Ett riktigt stort tack till Lunds stift genom Stiftelsen Sodalitium Majus Lundense för stort ekonomiskt stöd. Men, ingen har burit större last än vår käre Johan-Magnus Sjöberg. Hipp hipp för honom och Stort tack till ALLA!

Christoph A. Schäfer, vår värd och guide. foto: Sven-Olof Larsson

Text: Kerstin Andreasson, Anna Johansson & Henrik Lund

Foto:Sven-Olof Larsson, Oliver Thilmann, Kerstin Andreasson, Ingmar Hesslefors & Henrik Lund

Omslagsfoto: Oliver Thilmann

Form: Anna Johansson & Kerstin Andreasson

Layout: Henrik Lund


Kontakt:

Körens websida www.helgonakoren.se

© Helgonakören i Lund